Betala enklare med kreditkort på kryssningsfartyg

Betala enklare med kreditkort på kryssningsfartyg

Kryssningsfartyg brukar, kanske något skämtsamt, kallas för havets nöjesparker. Anledningen är att dagens kryssningsfartyg erbjuder ett så pass brett sortiment av aktiviteter och andra sätt att underhålla sig på att de nästan kan jämföras med just nöjesparker. Utöver underhållning erbjuds ofta avdelningar för avslappning med pool, spa och bastu och restauranger, barer och nattklubbar. På de största kryssningsfartygen är det med andra ord svårt att bli uttråkad. Men smakar det så kostar det. Underhållningen, precis som allt annat som inte ingår i biljetten, innebär kostnader för dig som passagerare. Men hur sköts egentligen betalningar ombord på ett fartyg som befinner sig ute på öppet hav?

Kreditkort fungerar alltid till skillnad från kontokort

På de allra flesta fartyg kan du som passagerare betala med både kontanter och betal- och kreditkort. När det kommer till kortbetalning kan dock problem uppstå om det visar sig att fartyget inte har koppling till de satelliter som betalterminalerna är uppkopplade mot. Du som använder ett vanligt kontokort kan därför bli nekad då betalterminalerna inte kan kontrollera att ditt kort har täckning för köpet du vill göra. Med ett kreditkort uppstår inte detta problem då det inte krävs pengar på ett visst konto för att kunna betala. Ditt köp hamnar istället på den faktura du får i slutet av månaden. För dig som vill vara säker på att kunna göra köp ombord är det alltså kontanter eller kreditkort som gäller. På vissa fartyg går det även bra att betala med resecheckar.

Ett kreditkort innebär även andra fördelar

Med ett kreditkort på kryssningen så kan du vara helt säker på att dina köp går igenom, även om fartyget inte har uppkoppling. Ett kreditkort kan även innebära andra fördelar för dig som innehavare. Speciella resekort ger förmåner på resa i form av försäkringar, erbjudanden och rabatter. Genom att jämföra resekort innan du beger dig ut till havs kan du hitta ett kreditkort som gör din kryssning både trevligare och billigare. Exempel på förmåner som ett resekort kan ge dig som innehavare är:

  1. Försäkringar. Betalar du din kryssning med ditt kreditkort så kan det ge dig skydd mot såväl skador som förseningar. Det kan även innebära att du slipper betala självrisk vid eventuella skador på ditt hem eller din bil som sker medan du är bortrest.
  2. Rabatter. Många kreditkort ger dig som innehavare rabatter på utvalda områden. Exempel är rabatter på restaurangbesök och shopping i utvalda butiker.
  3. Andra förmåner. Ett kreditkort kan även innebära andra förmåner som återbäring på allt du handlar, förköp på biljetter till olika evenemang och tillgång till exklusiva lounger på både flygplatser och fartyg.