Kryssningsfartyg

Det som kännetecknar dagens kryssningsfartyg är att det är resan som är målet. På fartyget finns underhållning, god mat, shopping, spaanläggning m.m. Även om det oftast finns en destination som fartyget åker till så är det inte alltid som gästerna ens går av fartyget medan det ligger i hamn. Orsaken att man väljer att åka på kryssning är just för att njuta av vad fartyget har att erbjuda.

Svenska kryssningsfartyg

Även om det går att åka på kryssning i Vänern och i Stockholms skärgård så är det knappast det som de flesta förknippar med att åka på kryssningsfartyg. Det förknippas snarare med de turer som bland annat Viking Line, Tallink Silja och Birka Cruises bjuder på.

Birka Cruises speglar tydligt vad som efterfrågas med dagens kryssningsfartyg. De har nämligen inget bildäck så det handlar uteslutande om att njuta av vistelsen på fartyget, inte om att transportera sig. De tre ovan nämnda rederierna har turer som går till Finland eller Baltikum. De som istället vill åka på kryssning till Kiel kan göra detta med Stena Line.

Kryssningar via dessa rederier brukar ta 24-72 timmar. Vid de längre turerna ingår oftast en dag i land på den destination som kryssningen går till.

Internationella kryssningsfartyg

Tre av de mer kända kryssningsfartygen är:

Norwegian Spirit

Norwegian Spirit är enligt en brittisk undersökning från 2016 ”världens bästa kryssningsfartyg”. Ett stort antal brittiska kryssningsresenärer fick säga sitt och gav fartyget, som kryssar i Medelhavet och i Karibien, högsta betyg. Här finns bland annat en teater, åtta barer, golfburar, klättervägg, basketplan, joggingspår och exklusivt spaområde.

Seven Seas Explorer

Seven Seas Explorer är ett av de nyaste kryssningsfartygen och sjösattes år 2016. Det är tydligt att man valt att lägga fokus på exklusivitet och lyx. Besökaren möts av kristallkronor, marmorgolv och fantastiska sviter. Lyxsviten är hela 360kvadratmeter – med egen spaanläggning. Aftonbladet sammanfattar det hela med att fartyget erbjuder ”51.000 ton glamour”

Insignia

Insignia är kryssningsfartyget för de som vill åka jorden runt och har gott om tid och pengar. Det tar nämligen 180 dagar att åka på en kryssning med detta fartyg vilket gör att resan klassas som ”världens längsta kryssning”. Den startar i Miami och hinner under dessa dagar besöka 36 länder och 6 världsdelar innan fartyget glider in i hamnen i Miami igen.

Kryssningsfartygens historia

Det företag som var först med att erbjuda kryssningar var Peninsular & Oriental Steam Navigation Company. Det var från början ett klassiskt rederi som genomförde transporter mellan England och Iberiska halvön. Företaget grundades 1822 och ett av de första större uppdragen var att transportera post till Egypten. En resa som då genomfördes via Malta och Gibraltar.

År 1844 introducerade de kryssningar för privatpersoner med destinationerna Malta, Gibraltar och Ahten. De var då först i världen med att erbjuda ett sådant koncept och därför anses företaget vara världens äldsta kryssningsrederi. Efterfrågan var stor på resorna och för att möta kundernas behov byggdes allt större och lyxigare fartyg. Det var just med lyx som de större rederierna konkurrerade om kunderna. De skapade bland annat större utbud av restauranger och mer saker att göra ombord.

När sedan flygplanen tog över persontransporter allt mer (60-tal) fick kryssningsfartygen ett lite annorlunda fokus. Tidigare handlade det ofta om att transportera sig någonstans även om själva resan också var en upplevelse. Nu skiftade branschen fokus och valde istället att erbjuda en kryssning där underhållning och upplevelse låg i fokus. Storleken, exklusiviteten och lyxen blev allt mer i fokus och det blev mindre viktigt var egentligen fartyget åkte.