Fackförbund för dig som arbetar på fartyg

Fackförbund för dig som arbetar på fartyg

Som arbetare på ett fartyg är chansen stor att du har arbetstider som skiljer från vanliga kontorsarbeten. Ditt jobb kan samtidigt innebära större risker än för de allra flesta. Med arbeten av den här typen är det extra viktigt med arbetsgivare som bryr sig om sina anställda om den arbetsmiljö de utsätts för. Ett sätt att se till att arbetsgivaren sköter sitt ansvar är att gå med i ett fackförbund. Fackförbund är till för att hjälpa dig som arbetstagare att få rätt lön och rätt arbetsvillkor. Ett fackförbund är de anställdas sätt att gå ihop för att göra sin röst hörd gentemot arbetsgivare och myndigheter. Arbetar du på ett fartyg så finns olika alternativ att välja mellan.

Fackförbund är även för dig som arbetar utomlands

Om du arbetar på ett fartyg så kan de vara så att du arbetar utomlands. Det kan vara internationella färjor som går mellan Sverige och Finland, Baltiska länder eller Tyskland eller kanske ett kryssningsfartyg som avgår från Sverige. Så länge det företag du är anställd hos har ett svenskt organisationsnummer så har du möjlighet att gå med i ett fackförbund. Skulle du vara medlem i ett fackförbund men börjar arbeta på ett fartyg som ägs av ett utlandsregistrerat företag så kan du även då fortsätta vara medlem i fackförbundet – då med statusen “Utlandsvistelse”.

Vilket fackförbund som är rätt för dig är svårt att svara på då det är individuellt och beror på vad du arbetar med och vilket stöd du förväntar dig av ditt fackförbund. Många tjänster på internet erbjuder dig hjälp att hitta rätt fackförbund, bland annat Fackförbund.com där du enkelt kan hitta och jämföra Sveriges alla fackförbund. Där kan du läsa mer om till exempel Sjöbefälsföreningen, ett vanligt fackförbund bland sjöbefäl i Sverige.

Fackförbund kan ge andra fördelar än rättvisa

Medlemskap i ett fackförbund innebär inte bara någon som kämpar för din lön och dina arbetsvillkor. Det innebär även chansen att ta del av förmånliga erbjudanden riktade direkt till fackförbundets medlemmar. Exempel på förmåner som kan erbjudas till medlemmar är:

  • Lägre bolåneränta, så kallade medlemslån.
  • Billigare hemförsäkring
  • Inkomstförsäkring

Just inkomstförsäkring är ett tillägg många fackförbund erbjuder så att du ska kunna behålla upp till 80 % av din tidigare inkomst vid eventuell arbetslöshet. Samtliga erbjudanden kan du läsa mer om på respektive fackförbunds hemsidor. Är du intresserad av just förmånerna medlemskap i ett fackförbund innebär så är detta något du bör jämföra innan du bestämmer dig.