Minska mobilkostnaderna till havs med rätt mobilabonnemang

Minska mobilkostnaderna till havs med rätt mobilabonnemang

Det är många som drömmer om att få arbeta på en kryssnings- eller lastfartyg. Oavsett vilket alternativ det blir så får man som anställd på ett fartyg en unik upplevelse som inte kan jämföras med många andras. Precis som när man tar en tjänst utomlands finns det saker som det är bra om man tänker över innan man beger sig av för att arbeta till havs. En av dessa är vilket mobilabonnemang du bör välja för att undvika stora kostnader under resan.

Med rätt mobilabonnemang ringer du billigt på fartyg inom Europa

Att vistas ute på havet är för många en underbar upplevelse. Men efter en längre period till havs kan saknaden efter nära och kära där hemma bli stor. Som vi alla vet är det inte billigt att ringa eller sms:a från utlandet. Vanligtvis brukar det även kosta en hel del bara att ta emot samtal från Sverige. Av naturliga skäl blir därför mobilräkningen oftast hög. För dig som ska vistas på ett fartyg som endast kommer färdas inom Europa är det här på väg att ändras. EU-parlamentet har nämligen beslutat att långsiktigt försöka ta bort avgifterna för roaming när du befinner dig i ett annat EU-land. Det betyder att dina samtal och SMS till Sverige eller till något annat land inom Europa inte kommer kosta mer än om du befann dig på svensk mark.

Än så länge är beslutet inte helt genomfört vilket innebär att det fortfarande finns en risk för chockhög faktura om du använt din mobiltelefon i utlandet. Det finns dock många operatörer som har särskilda mobilabonnemang som är anpassade för dig som använder din mobiltelefon utomlands ofta. Genom att jämföra mobilabonnemang innan din avfärd kan du hitta det bästa mobilabonnemanget utifrån dina preferenser och önskemål.

Undvik kostnader till havs med passande mobilabonnemang

Om du har tagit anställning på ett fartyg som kommer resa utanför Europa kommer EU-parlamentets nya överenskommelse dessvärre inte vara till din fördel. Du kommer fortfarande behöva betala roamingavgift, en avgift som tas ut när radiotäckningen från din svenska teleoperatör upphör och du växlas därför till en utländsk operatör. Roamingavgiften kan variera beroende på vilket mobilabonnemang du har samt valutakursen i det landet du befinner dig. Det är lätt att hävda att man inte kommer använda mobilen under sin tid på fartyget. Man antar att man oavsett vilken operatör man använder kommer ha dålig teckning ute på havet. Det här behöver dock inte vara fallet. Faktum är att mobilen troligtvis kommer användas mer än vad du tror. Ett tips är därför att du ser över ditt nuvarande mobilabonnemang inför utlandsvistelsen.

Kanske har du redan planerat och bestämt dig för att köpa kontantkort eller skaffa ett mobilabonnemang från en utländsk operatör. Tänk då på att olika mobilabonnemang har olika policys när det kommer till uppsägning av abonnemang eller om du vill pausa det. För att undvika att behöva betala dubbla mobilräkningar bör du se vad som gäller för just ditt mobilabonnemang. Detta är även ett tips till dig att ha med dig i framtiden om du tecknar ett nytt abonnemang till mobilen.