Ebbas nyårskryssning blev av tack vare ett mikrolån

Ebbas nyårskryssning blev av tack vare ett mikrolån

Efter julhandeln är det många plånböcker som ekar tomma. Just januari månad är den månad där många svenskar har det som svårast med sin privatekonomi. För Ebba, 25, som skulle på kryssning under nyårshelgen hade julhandeln skapat stora hål i ekonomin. Lösningen fick bli ett mikrolån, en lösning som Ebba inte ångrar.

– Resan var bokad sedan november men eftersom jag inte hade planerat för så dyra julklappar som det i slutändan blev så insåg jag i mellandagarna att kryssningen kanske inte skulle bli av, säger Ebba.

Ebba insåg endast några dagar innan hon skulle ge sig av ner till medelhavet att pengarna inte skulle räcka för hela den vecka hon planerat att vara borta. Kryssningen skulle avgå från södra Frankrike för att fortsätta längst den norra Medelhavskusten bort mot Italien. Ebba övervägde mikrolån men var samtidigt rädd för konsekvenserna som hon visste skulle uppstå om hon inte kunde betala tillbaka pengarna i tid.

– Jag jämförde mikrolån på nätet via Mikrolånen.se och hittade en långivare som passade mig. Avgiften för att låna 5000 kr i en månad var bara några hundralappar och jag visste att jag skulle få lön inom återbetalningstiden, berättar Ebba vidare.

Eftersom Ebba var säker på att hon skulle kunna betala tillbaka sitt mikrolån inom den avtalade tiden så insåg hon att hon skulle slippa andra konsekvenser än räntekostnaden. Hon ansökte om mikrolånet och fick det utbetalt dagen efter. Nyårskryssningar var räddad och Ebba lärde sig att inte underskatta sin vilja att köpa dyra julklappar.

Billiga kryssningar kan vara en ekonomisk fälla

Marknaden för billiga kryssningar är stor vilket innebär en hård konkurrens mellan företagen. Att annonsera ut kryssningar för så lite som några hundralappar lockar många resenärer ute efter budgetalternativ. Precis som med billiga flygresor tenderar dock budgetkryssningar att bli dyrare i längden. I Ebbas fall lyckades hon hålla nere kostnaderna på resan tack vare att mycket ingick i det förbetalda priset. På billigare kryssningar ingår sällan varken mat eller dryck utan kostnader ombord på fartyget hålls höga för att ersätta det låga priset på biljetten.

Mikrolån ska alltid betalas tillbaka

Precis som Ebba insåg så ska alla mikrolån betalas tillbaka inom den avtalade tiden. Att finansiera en kryssning med mikrolån utan att ha koll på sin framtida ekonomi avråder Ebba starkt från.

– Det är viktigt att man har koll på sin ekonomi innan man tar mikrolån. Jag visste att jag skulle kunna betala tillbaka och tog därför inga risker när jag lånade. Samtidigt hoppas jag att jag slipper jag samma situation nästa år.