Framtidens fartyg styr sig själva

Framtidens fartyg styr sig själva

Teknikens utveckling har kommit långt och vi kan bara spekulera i vart vi är på väg. Mer och mer automatiseras och det pratas både om självstyrande bilar och flyg, vilket både kan verka spännande och läskigt. Det finns även ett annat transportmedel som skulle kunna vara helt automatiserat om ett antal år, nämligen fartyg.

Det finns flera olika typer av fartyg som exempelvis fraktar last och förflyttar människor och fartygens roll blir bara större och större. Vi har mer kontakt med omvärlden än aldrig förr och både exporterar samt importerar varor över hela världen. Människor har även ett allt större behov av att resa och möjligheterna har växt. För många är det vardagsmat att sätta sig på ett 11 timmars flyg över Atlanten för att semestra med familjen eller i jobbsyfte. Världen kommer inte minska, snarare tvärtom och med tanke på allt annat som redan hunnit automatiseras skulle det inte vara förvånande om det nu snart också var dags för transportmedel som bland annat fartyg.

Minska utsläppen med automatiserade fartyg

Varför vill man då automatisera fartyg? Jo, av den enkla anledningen att det gör det möjligt att minska utsläppen och det ger ägarna chans att dra ner lönekostnaderna genom att inte behöva anställa lika mycket personal. Tekniken har minst sagt kommit långt och snart står vi vid målsnöret och kan göra exakt det vi inte trodde skulle vara möjligt. Fartygen kommer med största sannolik ändå behöva ha besättning ombord till en början för att kunna rycka in om något skulle gå fel. Många är väldigt positiva till den här utvecklingen eftersom det skulle leda till effektiviserat arbete. Det är redan i vissa fall svårt att få tag på kvalificerad personal till relativt enkla sträckor och det hade därför underlättat att enbart ha med ett mindre antal personer som säkerhet.

När kommer detta utvecklas?

När exakt automatiseringen av fartyg skulle vara helt klar är svårt att säga. Det finns redan mindre fartyg som har fått testa på tekniken över mindre sträckor, men det dröjer innan det kan implementeras helt och hållet. Än så länge fortsätter majoriteten av fartygen som förut, men de som ser fram emot ny utveckling behöver troligtvis inte vänta länge.